joi, 20 ianuarie 2011

Despre mine

Ma numesc Gratiela Grigorescu si am 44 de ani. Sunt absolventa a Scolii de terapie psihodramatica SPJLM Cluj Napoca si a facultatii de psihologie-pedagogie, la Universitatea Bucuresti. Sunt un psihoterapeut care indruma, sprijina, sustine si insoteste copiii, adolescentii si adultii pe drumul vietii lor facilitandu-le reasezarea sufleteasca cat si gasirea raspunsurilor la de ce-urile lor existentiale, prin metode psihodramatice.
 
Multi devin oarecum rezervati la termenul de psiho-drama, gandindu-se ca aceasta tehnica ii conduce catre propriile drame sufletesti, ceea ce nu este foarte departe de adevar, insa, gasind traducerea termenului de psihodrama, si anume psihe=suflet si drama(lb. greaca)=actiune, am inteles  ca dincolo de drama putem observa actiunile noastre  sufletesti care nu implica obligatoriu drama ci ofera posibilitatea ca prin actiune sa obtinem clarificari si ulterior corectii asupra  unui  comportament sau altul indezirabil.
Psihodrama, pentru mine, este un mod de viata, sau mai bine spus este o prelungire a modului meu de a fi, este un dar primit ca urmare a cautarilor mele, despre viata si lume.
Este, poate fi spus, suma credintelor mele, a luptelor, pasiunilor si de ce nu, a faptelor mele.
Fiecare dintre noi este o poveste, venim pe rand si ne scriem povestea, lasand pasii drumului nostru presarati in suflet. Insa ce fel de poveste poate fi ea, daca nu -i o scena, daca nu-i jucata. Si asa cum spunea Shakespeare:
„Intreaga lume e o scena
Barbati, femei, toti nu-s decat actori
Ce ies si vin pe rand: si omul joaca
Mai mult de sapte acte sau varste ale vietii.”
Si atunci ce altceva, daca nu psihodrama faciliteaza spatiul, unde OMUL isi poate juca povestea.Moreno este cel care a inteles, inainte de metoda, ca a creea spatiu poate fi egal cu libertate in actiune, si aici ma gandesc la noi romanii, la mine,  si ma intreb: ce putem visa mai mult decat libertate interioara, libertate de actiune.
Moreno, fondatorul acestei metode, a fost si roman, psihodrama este si a noastra, este din spiritul acestui pamant. El a creat un spatiu in care ne putem cunoaste si intelege, desfasurandu-ne cu tot ce avem. Ne putem juca povestea. A creat un spatiu in care constientul si inconstientul se exprima liber uzand de creativitatea si spontaneitatea pe care fiecare om o are si care, considera Moreno, este esentiala in potentarea la maxim a resurselor noastre interioare in scopul unei vieti echilibrate si armonioase. Alegerile pe care le facem, personajele din viata noastra, rolurile pe care le avem noi, fac povestea noastra unica, ne creioneaza individualitatea. Si atunci de la monodrama la psihodrama ramane doar un pas.
Sunt eu, este eu-l meu, actiunea eu-lui meu, dar niciodata singur, ci doar, mereu, in raport de, si cu ceilalti.
 Mai departe insa de aceasta metoda si tehnicile ei, stim ca sunt multe intamplari in viata, care ne incalzesc, ne propulseaza catre ceva cu sens, cu scop, totul este sa lasam usa sufletului deschisa, ori de nu, macar sa stim unde se afla cheia.
Si-am sa inchei ca oricare alta poveste cu, SI AU TRAIT..., fara insa sa ma opresc aici, as spune chiar, fata de dimensiunile cosmice, ca este abia inceputul...

Atestate profesionale

Psiholog cu drept de liberă practică, atestat de Colegiul Psihologilor din România în următoarele specializări:
Psihologie clinică
Psihoterapie

Studii academice şi pregătire profesională
 
Societatea de psihodrama Jacob Levi Moreno- Cluj napoca – formare in psihoterapie psihodramatica, sase ani, finalizata in 2010, cu lucrare de colocviu „REZISTENTE IN CALEA SCHIMBARII- COMUNISM SAU PSIHODRAMA”
Participare la conferinţe şi seminarii din domeniul psihodramatic.
Participare constantă la seminarii de supervizie de grup şi individuală, prin Societatea de psihodramă J.L. Moreno,  seminarii susţinute de supervizori din Germania , acreditat de P.I.F.E,
Participare seminar  “Simboluri si arhetipuri”, cu dr. Sue Jennings
Scoala de vară “ Aplicaţii de psihodramă şi alte metode în selecţia de personal şi în prevenirea fluctuaţiei forţei de muncă
Curs introductiv în îngrijirea Paliativă pentru psihologi. Curs creditat de CMR cu 23,5 ore EMC şi organizat de Hospice Casa Speranţei Braşov
Formare profesională în psihologia organizaţională - Curs de perfecţionare cu tema “ Formare Formatori “
Curs de formare, în vederea dezvoltării capacităţilor de furnizare a serviciilor sociale în România ( Proiect Phare ).
Seminar cu tema “ Formare în prevenirea şi combaterea violenţei domestice”, Formatori  conf. Dr. Ana Muntean şi prof. Kevin Dominic Browne.
Societatea de Psihoterapie Experienţială Română –  ore de autocunoaştere in programul de analiză Experienţială
Universitatea Bucureşti – Facultatea de psihologie
 
Activitate profesională
 
Din anul 2006 am infiintat un birou de consiliere si evaluare psihologica in cadrul Primariei Brasov, unic in tara, pentru cuplurile conjugale aflate in prag de disolutie familiala.
In prezent sunt psiholog intr-un proiect ce se deruleaza prin Camera de Comert si Industrie Brasov, proiect finantat de Uniunea Europeana, „Investeste in oameni”
Cabinet individual de psihologie - psiholog clinician, psihoterapeut.
Totodata conduc, impreuna cu un alt coleg psihodramatician, al doilea grup de dezvoltare personala prin tehnici psihodramatice, recunoscut de Colegiul Psihologilor din Romania.
 
Membru în
 
Colegiul Psihologilor din România
Federaţia Română de Psihoterapie
Societatea de psihodrama Jacob Levi Moreno, Cluj Napoca
Activez în reţeaua de prevenire a violenţei domestice, din cadrul Bisericii Reformate “ Casa Speranţei “ Braşov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu